top of page
nitrasyon ısıl işlemi
gaz nitrasyon
Nitrasyon iÅŸlemi nedir

Bu prosesler iÅŸlemleri bitmiÅŸ veya yarı mamül ürünlerin yüzey özelliklerini geliÅŸtiren, düÅŸük sıcaklık ve düÅŸük atıklıkla gerçekleÅŸtirilen termo kimyasal iÅŸlemlerdir.  Malzeme yüzeyi, malzeme kompozisyonu, yüzey temizliÄŸi, kullanılan ekipman ve proses parametreleri, gaz nitrasyon ve gaz nitrokarbürleme iÅŸlemlerinin ürüne vereceÄŸi nihai özelliklerin oluÅŸmasında son derece önemli parametrelerdir.

Gaz Nitrokarbürleme

​

Gaz Nitrokarbürleme proses süreleri 30 dakika ile 7 saat arası deÄŸiÅŸmektedir. Gaz nitrasyon iÅŸleminde ortama verilen amonyak gazının yanında bu proseste ortama karbondioksitte verilir. Proses esnasuında parçalanma socunuda elde edilen azot ve karbon sıcaklığında etkisi ile difüzyon ile parça yüzeyinden girerek ince bir demir nitrokarbür tabakası oluÅŸturur. Ä°ÅŸlem 560-580 derecelerde ferritik nitrokarbürleme veya 590-720 derecelerde östenitik nitrokarbürleme olmak üzere ikiye ayrılır. Östenitik nitrokarbürleme iÅŸleminde uygulanan sıcaklık daha yüksek olduÄŸu için atıklık riski daha yüksektir.

 

Gaz nitrokarbürleme iÅŸlemi sonrasında oluÅŸan beyaz tabaka, malzemenin korozyon direncini ciddi anlamda yükseltmektedir. Ayrıca nitrokarbürleme iÅŸlemi sonrasında uygulanan post oksidasyon prosesi ile malzeme yüzeyinde demiroksit tabakası (1-3 mikron) oluÅŸturularak, malzemenin korozyon direnci dahada fazla arttırılabilmektedir.

Gaz Nitrasyon

​

Gaz nitrasyon iÅŸlemi 490-560 c arası sıcaklıklarda maksimum 100 saate kadar sürebilen bir iÅŸlemdir.Gaz nitrasyon iÅŸleminde, proses ortamında bulunan amonyak gazı parçalanarak atomal halde bulunan azot gazını oluÅŸturur ve sıcaklığında etkisi ile azot malzeme yüzeyine difüze olur,Süre ve sıcaklık parametreleri ile kontrol edilen, difüze olan azot miktarı ( derinliÄŸi ) malzemenin kimyasal yapısında bulunan nitrür yapıcı alaşım elementleri ile etkileÅŸime girerek nitrür çökeltilerini oluÅŸturur.Nitrasyon prosesi sonucunda malzeme yüzeyinde beyaz tabaka olarakta adlandırılan demir nitrür tabakası oluÅŸmaktadır (yaklaşık 5-30 mikron). Bu tabaka malzemenin korozyon ve aşınma direncini arttırmaktadır. Beyaz tabaka ile çekirdek arasındaki kalan bölge ise difüzyon tabakası olarak adlandırılmaktadır ve yoÄŸun miktarda nitrür çökeltileri içermektedir. Difüzyon tabakası özellikle malzemenin yorulma direncini arttırmakta ve aşınma direncinde iyileÅŸtirmektedir.

​

​

​

Gaz nitrasyon ve gaz nitrokarbürleme iÅŸlemlerinin malzemeye kattığı mekanik özellikler oldukça benzemektedir. Ä°ÅŸlem seçimi konusunda en önemli fark gaz nitrasyonun çok uzun bir proses olması (maliyet) ancak düÅŸük sıcaklıkta yapılmasıdır (çok düÅŸük atıklık), gaz nitrokarbürlemeye bakıldığında ise iÅŸlem süresi kısa ( düÅŸük maliyet) ancak görece olarak yüksek sıcaklıktır. ( daha fazla atıklık).

​

nitrasyon işleminin faydaları

Önerler'de Nitrasyon Ä°ÅŸlemi

Firmamızda nitrasyon iÅŸlemleri için gaz nitrasyon fırınları kullanılmaktadır.

​

  • Firmamızda gaz nitrasyon, gaz nitrokarbürleme ve post oksidasyon iÅŸlemlerinin tümü yapılmaktadır.

  • Åžarj kapasiteleri 600 kg ve 2000 kg olan toplam 3 adet nitrasyon fırınının tümü Alman menÅŸei IPSEN markadır.

  • Fırınlarımızda bulunan NitroProf programı ile proses için hayati öneme sahip sıcaklık, zaman ve gaz akışları otomatik olarak kontrol edilmekte ve kayıt altında tutulmaktadır.
     

2007 yılından beri uygulamakta olduÄŸumuz gaz nitrasyon ve gaz nitrokarbürleme iÅŸlemleri konusunda çok önemli know-how ‘ a sahip firmamızda, uzman personelimiz ve son teknoloji ekipmanlarımız ile müÅŸterilerimize en iyi kaliteyi sunmaktayız.

fayda

Nitrasyon İşleminin Faydaları

  • Yüksek Aşınma Direnci
  • Yüksek Yüzey SertliÄŸi

  • DüÅŸük Sürtünme Katsayısı

  • Yüksek Korozyon Direnci

  • Yüksek Yorulma Direnci

  • Ä°ÅŸlem Sonrası Minumum Atıklık

Nitrasyon Ä°ÅŸleminin UygulanabileceÄŸi Çelikler

Nitrasyon İşleminin Uygulanabileceği Çelikler
  • Krank milleri (yorulma – aşınma dayanımı)

  • Gazlı amortisörler (nitrasyon sonrası yapılan post-oksidasyon iÅŸlemi ile yüksek aşınma dayanımı, korozyon dayanımı ve estetik görünüm )

  • Sıcak dövme ve form kalıpları

  • Pullar (DüÅŸük sürtünme katsayısı)

  • Yaylar ( Yüksek yorulma direnci

  • Alüminyum enjeksiyon kalıpları

  • Plastik enjeksiyon kalıpları (Aşınma dayanımı , yapışmanın önlenmesi ve yüksek yorulma direnci)

İşlem Sonrası Oluşabilecek Problemler

Nitrasyon işlemi sonrası oluşabilecek problemler

Nitrasyon iÅŸlemleri diÄŸer iÅŸlemlere göre düÅŸük sıcaklıklarda yapıldığından dolayı atıklık problemi çok daha azdır. Bu duruma raÄŸmen, finish iÅŸlenmiÅŸ ve nitrasyon iÅŸlemine girmiÅŸ malzemelerde çok düÅŸük ebatlarda deÄŸiÅŸimler görülebilmektedir.

Nitrasyon iÅŸlemi bir yüzey iÅŸlemi olduÄŸu için malzeme temizliÄŸi son derece önemlidir. TalaÅŸlı imalat ve taÅŸlama gibi proseslerden gelebilecek kesme sıvısı, bor yağı vb. kirlilikler prosesi görsel ve metalürjik olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Nitrasyon prosesi sonucunda elde edilecek mekanik özellikler, kullanılan çeliÄŸin alaşım elementleri ile doÄŸrudan iliÅŸkili olduÄŸu için yanlış bir çelik seçimi sonucuda malzemeden beklenen performans deÄŸerleri saÄŸlanamamaktadır.

​

​

 

bottom of page